داستانک در واقع روایت فشرده شدهای از یک اتفاق یا یک آن ناگهان است. از آن دست اتفاقاتی که شاید برای همگان در زندگی بارها پیش آمده باشد. نفس کشیدن در آنِ ناگهانی که لحظه را بارور میکند و چیزی را درون ما جابهجا می کند. حاصل این اتفاق گاه یک نگاه جدید است، گاه شگفتزدگی از یک درک تازه است و گاه عمیقتر از هرچه که در زندگی روی داده، نگاه و نگرشی تازه به زندگی است. لحظهای که پس از آن جهانبینی ما تغییر میکند. یا پلهای به سمت بالاتر میرود. داستانکها نگارش همین آن ناگهانی هستند. هنرمند نویسنده یا در کشف آنها و بیرون کشیدنشان از زندگی توانمند است و یا توان بازآفرینی چنین لحظاتی را در بستری از کلمات و تخیل داراست. داستانکها درست مانند لحظات متناظرشان در زندگی روزمره از پایانی غافلگیر کننده برخوردارند. پایانی که با پیچشی در داستان و یا روشن شدن جنبهای رازگونه اتفاق میافتد. تمرکز داستانک بر طرح داستان به دلیل حجم کم آن کاملا قابل درک است. ایجاز و اختصار مورد نیاز برای نوشتن یک داستانک سبب میشود که طرح بیش از هر عنصر دیگری اولویت داشته باشد. منطق داستان، طرح خوب و پایانی غافلگیر کننده عناصری برای داشتن یک داستانک قابل قبول است.
گرچه تعریف تعداد دقیق کلمات برای داستانک ممکن نیست، برای سهولت و اعمال نهایت دقت در امر داوری تعداد 500 کلمه را برای این بخش در نظر گرفتهایم. تا نظم درست و دقیقی بر فرآیند بررسی آثار حاکم شود.
گرایش داستانک را دقیقا به دلیل همین ویژگی منحصر به فرد به جشنواره امسال اضافه کردیم. اختصار و ایجاز. که امکان انتقال عمیقترین محتواها را در کمترین حجم ممکن از کلمات فراهم میکند. بستر داستانک امکانی عالی برای انتقال درونمایههایی عمیق و متعالی است. به همان کیفیتی که این لحظات در زندگی ما حضور دارند.
ما در این بخش به دنبال پاسخ سوال مطرح شده در موضوع جشنواره هستیم، در قالب یک داستانک. انسانِتمام کیست؟ رابطۀ ما با او چیست؟ و او چه نقش در زندگی ما ایفا میکند؟ ترسیم لحظهای از زندگی که ما را به درک این پاسخ میرساند که نقش انسان کامل در تکامل انسانی بشر چیست؟
قوانین خصوصی بخش داستانک
لطفا ابتدا تمامی قوانین عمومی جشنواره و قوانین بخش ادبیات داستانی را مطالعه نمایید.
از هر شرکت کننده تنها 3 اثر پذیرفته میشود.
در صورت تخلف و ارسال بیش از 3 اثر باقی آثار حذف شده و در روند داوری شرکت داده نمیشوند.
طبق شمارش نرمافزار Word داستانکها نباید بیشتر از 500 کلمه باشند.
«معرفی بخش داستانک توسط دبیر محترم»
معرفی داوران بخش داستانک
خانم سارا عرفانی
متولد تهران
نویسنده و مدرس دانشگاه
دبیر کانون بانوی فرهنگ
کارشناس کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
سردبیر سه دوره جایزه ادبی داستان لوح، جشنواره داستان کوتاه کوتاه هفت سین، جشنواره داستان کوتاه کوتاه روح خدا، اشکواره داستان های کوتاه کوتاه عاشورایی و دبیر علمی بخش داستان جشنواره شعر و داستان جوان سوره 1361
آقای محمدرضا شرفی خبوشان
متولد تهران 1357
نویسنده، شاعر و معلم
برگزیده جوایز ادبی متعدد مانند: کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، کتاب سال دفاع مقدس، داستان انقلاب، جشنواره شهید غنیپور و...
داور و دبیر علمی جشنوارههای متعدد مانند: جایزه جلالآل احمد، جشنواره داستان انقلاب، خودنویس، داستان حماسی و...
آقای احسان عباسلو
متولد تهران 1345
مدرس و پژوهشگر
معاون آموزش و پژوهش بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان
مدیر سرای اهل قلم، مدیر خانه ترجمه، دبیر شورای عالی ترجمه، مدیر گروه ادبیات ترجمه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
داوری جوایز ادبی متعدد مانند: كتاب سال جمهوري اسلامي ايران، جایزه جلال آل احمد و ...